Fatma İnci Bankoğlu,11 Mayıs 1940' da Bartın'da doğdu. Kentin en köklü ve büyük ailelerinden biri olan Bankoğlular 200 yıl önce Batum'dan gelerek Bartın'a yerleşti, Burada gemi taşımacılığı ve inşaat alanında faaliyet gösteren ailenin bir ferdi olan İnci Bankoğlu, Fatma ve Şükrü Bankoğlu'nun kızıdır.
Üç erkek kardeşin içinde tek kız olarak büyüyen İnci Bankoğlu İlkokulu Bartın Cumhuriyet İlkokulu'nda, ortaöğrenimi ise Bartın Akşam Kız Sanat Okulu'nda tamamladı. Önceleri hobisi olan dikiş, sonraları profesyonel yaşamını yönlendirdi. Çalışma hayatına 1976 yılında İstanbul'da, modelist olarak adım attı. 12 yıl sonra Papatya Tekstil şirketini kurdu ve firmasını kısa zamanda 200 kişiyi istahdam ettiği, alanında bilinir bir markaya dönüştürdü. Yurt içinde olduğu kadar Avrupa'da da birçok ünlü markaya üretim yapan Papatya Tekstil'de 2009 yılına kadar aktif olarak çalışıp önemli ticari başarılar elde etti.
Profesyonel yaşamı sırasında da, kendi faaliyet alanı dışında daima sosyal sorumluluk projeleriyle ilgili oldu. Yüzü Batı'ya dönük, ilerici ve çağdaş kadın profili ile hem çevresindekilere örnek olmayı hem de olanakları elvermeyen kız çocuklarının eğitimine burslarıyla bireysel olarak destek vermeyi sürdürdü.
Bu desteğin daha kapsamlı bir çerçeveye oturması ise 2007 Yılında İnci Bankoğlu Kız Öğrenci Yurdu'nu inşa ederek gerçekleşti. Çevre ilçe ve köylerden gelerek Bartın'da okula giden kız çocuklarının, barınma sorunları ile ilgili yaşanan sıkıntılardan haberdar olduğunda, kendi okuduğu okulun içinde 125 öğrenci kapasiteli bir yurt inşa ettirerek kız öğrencilerin eğitim hayatına çok önemli bir katkı sağladı.
Bu projenin olumlu etkileri, İnci Bankoğlu'nu kız çocuklarının eğitimine verdiği katkıyı daha kalıcı ve kapsamlı bir hale getirmeye yönlendirdi. Eğitimli kadınların yetiştirdiği çocuklarla ülkesinin geleceğinin çok daha aydınlık olacağına inanan Bankoğlu, 2015 yılında katkılarının kalıcı olabilmesi amacıyla İnci Bankoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı'nı kurdu.
Kız öğrencilere fırsat eşitliği tanınması, eğitimde ve iş hayatında kadınların en yüksek oranda yer almaları ve çağdaş kadın kimliğinin ülkemizde hak ettiği düzeye gelmesi konularında da çalışmalar yapan İBEV, ayrıca Bartın yöresinin tanınırlığını, öğrencilerin yaşadıkları kentle ilgili farkındalıklarını ve kültürel faaliyetlere ilgilerini arttırmak adına birçok proje gerçekleştirecek. 2018’de kapılarını açan Kültür Evi ise, aslına uygun olarak restore edilen ve vakıf yönetiminin de içinde yer aldığı eski bir konak. Kültür Evi kapılarını açalı kısa bir süre olmasına rağmen, etkinlikleriyle şimdiden Bartın’ın sosyal yaşamının merkezinde yer alıyor.
İnci Bankoğlu, genç kızlarımızın eğitimli, bilinçli, yaşadığı ülkedeki medeniyet seviyesini artıracak donanıma sahip, iş yaşamında geri planda kalmayan ve kendi yaşamını ilgilendiren her konuda söyleyecek sözü olan bağımsız bireyler olarak yetişmelerini arzu ediyor. Bu amaç doğrultusunda maddi ve manevi birikimini ortaya koyarak açtığı yoldan, bugün de, yarın da pek çok genç kız, aydınlık bir geleceğe atılan güvenli adımlarla geçecek.